Štirideset predstavnikov vlad, medijev in civilne družbe z Zahodnega Balkana je nadaljevalo prizadevanja v boju proti dezinformacijam od 6. do 8. junija v Portorožu

Mednarodno uveljavljeni strokovnjaki vse bolj opozarjajo, da bi morali fenomen dezinformacij obravnavati kot varnostno vprašanje. Posamezni dejavniki razumejo in izkoriščajo moč dezinformacij, da v drugih državah spodkopljejo demokracijo in njene procese, oslabijo zaupanje javnosti v demokratske institucije in povzročijo razpoke v socialnem tkivu družbe. Čeprav se z grožnjo dezinformacij spopadajo vse države, se je Zahodni Balkan pokazal za še posebej dovzetnega in je pogosto tarča takšnih napadov. 74% državljanov Zahodnega Balkana je prepričanih, da predstavljajo dezinformacije varnostno grožnjo v njihovih državah.

V okviru Projekta Krepitev družbene odpornosti in preprečevanje tujih dezinformacij v šestih državah Zahodnega Balkana je bilo med 6. in 8. junijem v Portorožu organizirano usposabljanje za predstavnike vlad, medijev in civilne družbe z Zahodnega Balkana, z namenom nadaljevanja skupnih naporov v boju proti dezinformacijam.

Okoli 40 predstavnikov se je udeležilo usposabljanja, ki je bilo posvečeno obravnavi podlag, potrebnih za izgradnjo celovitih in učinkovitih nacionalnih obrambnih mehanizmov proti dezinformacijam.  Priznani strokovnjaki iz Evrope in ZDA so udeležence poučevali, kako  preverjati informacije, prepoznavati in se odzivati na dezinformacije ter kako vzpostaviti celovit družbeni model  proti dezinformacijam.

Da bi teorijo preizkusili v praksi, so bile za udeležence pripravljene praktične vaje in simulacije pojava dezinformacij.

V času usposabljanja so udeleženci vodili razprave  tako v okviru nacionalnih kot tudi regionalnih delovnih skupin, z namenom krepitve medsektorskega in meddržavnega sodelovanja. Sklepi teh razprav bodo vključeni v nacionalne predloge in ostale aktivnosti v okviru izvajanja projekta, ki si prizadeva regionalnem partnerjem pomagati pri vzpostavitvi učinkovitih struktur in mehanizmov obrambe v kontekstu dezinformacij.

 

Projekt financirata National Endowment for Democracy in Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije iz sredstev za razvojno sodelovanje.