SPODBUJANJE MLADIH PODJETNIKOV V DRŽAVAH ZAHODNEGA BALKANA TUDI TO LETO – WB6 STARTUP ACADEMY

Mladi in posebej mladi podjetniki so del družbe, ki navadno prekipevajo od energije, dobrih idej in pozitivne naravnanosti. Nekaj več takega pristopa v državah Zahodnega Balkana pogrešamo, zato smo letos ponovno združili moči z Ministrstvom za zunanje zadeve RS in nemško razvojno agencijo GIZ. Po štiriletnem bilateralnem sodelovanju z Bosno in Hercegovino in triletnem sodelovanju s Kosovom, smo lansko letos prvič program pripravili regionalno za vseh šest držav – Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija. Zaradi odličnih odzivov in bogate izmenjave izkušenj med državami, smo se obrnili na regionalno pisarno GIZ v Sarajevu, ki že ima izkušnje z regionalnimi startup delavnicami in združili moči v odličnem programu, ki bo potekal v angleškem jeziku. Štiri delavnice se bodo odvile v različnih mestih in državah: Tirana (Albanija), Nikšić (Črna gora), Priština (Kosovo) in Ljubljana – Maribor (Slovenija), v vmesnem času pa bo potekal intenziven mentorski program. Celoten program smo poimenovali ‘Building the WB6 Unicorn’, s čimer smo jasno nakazali, da trdno verjamemo v odlične ideje v regiji, ki jim želimo omogočiti, da postanejo globalno vodilne na svojem področju.

Delavnice so pripravili strokovnjaki z mnogo izkušnjami, zato so intenzivne in zelo praktično naravnane. Temu je prilagojena tudi velikost skupine, saj smo iz vsake države izbrali po najboljša 2 startupa, ki se bodo udeležili vseh predvidenih aktivnosti. Dodatno je poudarek programa na dveh dimenzijah – medsebojnemu učenju in povezovanju regije, saj je mednarodno sodelovanje veščina, ki jo za globalen prodor podjetnikov vsekakor potrebujejo.

Prva delavnica je namenjena akterjem startup podpornega okolja (vodjem pospeševalnikov, inkubatorjev), ostale tri pa startupom.

Projekt je del aktivnosti, ki jih preko Mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.