Mladi so ključ svetle prihodnost – zaključek projekta za mlade podjetnike Zahodnega Balkana

Mladi predstavljajo zelo aktiven in hitro učeči se del družbe, zato jim na Centru za evropsko prihodnost namenjamo kar precejšen del aktivnosti in projektov. Posebej smo želeli aktivirati mlade podjetnike, katerih delovanje je močno odvisno od sodelovanja, širokega mišljenja in gledanja onkraj lastnih meja. Zadnji projekt se je zaključil včeraj, ko se je 25 mladih podjetnikov iz vseh šestih držav Zahodnega Balkana udeležilo mednarodne podjetniške konference Podim. Pri načrtovanju, organizaciji in izvedbi smo moči združili z nemško razvojno agencijo GIZ, s katero so se nam poti predhodno križale prav pri projektih za mlade. Program smo poimenovali Startup Akademija – Skupaj gradimo samoroga Zahodnega Balkana (op. samorog je v podjetniškem svetu izraz za uspešno prodano zagonsko podjetje). S izbiro naslova smo že v samem začetku trdno izpostavili, da verjamemo v ideje in uspeh v regiji.

Glavni namen vseh aktivnosti je bilo povezati mlade v regiji, jim približati kolege iz sosednjih držav, podpreti razvoj njihovih poslovnih idej in jih navdušiti, podpreti in prepričati, da je marsikaj uresničljivo. A začeli smo postopoma. Februarja smo na delavnici v Tirani usposabljali njihove glavne podpornike – pospeševalnike, mentorje, univerzitetne inkubatorje – ki so prva institucija, na katero se mladi z idejami obrnejo. Predstavili smo jim pomembnost sodelovanja, odprtosti in jim približali slovenski način povezovanja podjetniške skupnosti. Nato smo povabili k sodelovanju mlade podjetnike, ki že imajo precej izdelano poslovno idejo. Na dveh delavnicah v Nikšiču in Priština, med katerima je potekala intenzivna mentorska podpora, se je pililo, konkretiziralo in predstavljalo 17 poslovnih idej. Izpopolnjevalo se je razumevanje poslovnih načrtov, različnih investicij, načinov prodaje, marketinga, poznavanje lastnih prednosti, konkurence, pomanjkljivosti. Delalo se je na pomembnosti povezovanja, predstavljanja in sodelovanja – vse z namenom, da zna vsak udeležen v projekt, na kratek in jasen način predstaviti svojo poslovno idejo. In to je bil glavni namen zadnje delavnice – dobro predstaviti svojo idejo, svojo ekipo in sebe – najprej v Ljubljani pred slovenskimi investitorji ter klubom Poslovnih angelov Slovenije, in kasneje v Mariboru, na konferenci Podim.

Zadnje dejanje nam je pomagalo uresničiti 25 mladih, ki so zastopali svojih 15 idej iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije. Nekateri so se predstavili pred skupino investitorjev, nekateri so sodelovali na podjetniškem izzivu Podim Challenge in se uvrstili med najboljše, nekateri so predstavili svoje produkte, se pogovarjali s potencialnimi investitorji, spoznali nove partnerje, presenetili konkurenco – kakor so sami ocenili, da jim lahko največja mednarodna startup konferenca v regiji lahko koristi.

Iz delavnice v delavnico so mladi pokazali več energije, zanimanja, entuziazma in želje po napredku, kar se je ob koncu sestavilo v odlične končne predstavitve. To pa je bil glavni cilj vseh aktivnosti, hkrati pa je to tudi ključ do naslednjih večjih korakov, ki bodo prav gotovo dali zagon celotni skupnosti v regiji, ki je z našo pomočjo precej bolj povezana, enotna in povezovalna.

Projekt je del aktivnosti, ki jih financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v okviru Mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije.

 

 

 

PODIM conference