Klub evropskih študentov je v ponedeljek, 9. aprila 2018 na Fakulteti za družbene vede organiziral okroglo mizo z naslovom: Zahodni Balkan v EU: Realnost ali utopija. Na okrogli mizi je na temo pomoči in podpore državam Zahodnega Balkana v reformnih procesih in pri prevzemanju standardov spregovoril tudi direktor Centra za evropsko prihodnost dr. Gorazd Justinek.

Na temo širitve Evropske unije, gospodarskega razvoja, vladavine prava in prihodnosti institucionalnega razvoja EU so spregovorili še Matej Marn, politični direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko MZZ RS, veleposlanik Miljan Majhen, bivši veleposlanik Republike Slovenije v Prištini ter dr. Ljubica Jelušič, profesorica s Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede.

Dr. Gorazd Justinek je orisal delovanje CEP v državah Zahodnega Balkana ter poudaril področje demokratizacije, varnosti ter mladih. Poudaril je, da je Slovenija med državami, ki so trdne zagovornice širitve EU. Opozoril je na t.i. “postširitveno utrujenost”, skozi katero se je ob ostalih izzivih EU, kot so finančna kriza in kriza evro območja, migracije ter brexit, prihodnost širitve umaknila z dnevnega reda EU. Kot področje, na katerem je bila Slovenija kljub ohladitvi energije za širitev tudi skozi zadnje desetletje aktivna, pa je izpostavil mednarodno razvojno sodelovanje Republike Slovenije.

Medtem ko je veleposlanik Majhen opisal pretekli razvoj v odnosih med Srbijo in Kosovom ter dialog Beograd-Priština, se je dr. Jelušič osredotočila na varnostno in vojaško situacijo. Moč Zahoda vidi predvsem v nadzoru nad oborožitvenim sistemom držav, medtem ko šibkost zaznava na področju organiziranega kriminala ter korupcije.

Politični direktor Marn je poudaril, da Slovenija približevanje zagovarja s stališča celotne regije in vseh držav v regiji. Men pomembnimi iniciativami je izpostavil ministrsko zasedanje Procesa Brdo-Brijuni, ki je lansko leto na EU naslovilo tudi poziv k aktivnemu pristopu k razvoju Zahodnega Balkana.

Sogovorniki so se strinjali, da je pot v EU ključnega pomena za razvoj, gospodarsko rast, politično stabilizacijo in dobrobit ljudi na Zahodnem Balkanu.