Delavnica v Tirani za akterje podpornega okolja za mlade podjetnike na Zahodnem Balkanu – Startup Academy

7. in 8. marca se je v Tirani zbrala pisana druščina predstavnikov inkubatorjev, pospeševalnikov, univerz ter ostalih podpornih institucij, ki si prizadevajo za izboljšanje okolja v katerem nastajajo in se razvijajo inovativne podjetniške ideje. Zastopali so vse glavne akterje iz šestih držav Zahodnega Balkana. Center za evropsko prihodnost (CEP) je v sodelovanju z nemško razvojno agencijo GIZ iz Sarajeva organiziral prvo izmed štirih delavnic, ki se bodo v regiji zvrstile to pomlad. Dvodnevna interaktivna delavnica je potekala v Tirani, na njej pa je bilo slišati mnogo pozitivnih in vzpodbudnih idej o možnostih sodelovanja, povezovanja in s tem širjenja podpore mladim podjetnikom v vsaki izmed šestih držav Zahodnega Balkana. Veseli smo, da je udeležence pozdravila tudi namestnica veleposlanice Republike Slovenije v Podgorici, ga. Milena Radenković, ki je izpostavila zavezanost Slovenije regiji, mladim in ekonomskemu razvoju, ta projekt pa odlično združuje vse tri dimenzije.

Glavni namen delavnice je bilo nosilcem podpornega okolja predstaviti nove in učinkovite načine spodbujanja, podpore in razvoja podjetniških idej, ki se razvijejo v njihovem okolju. Trije izkušeni strokovnjaki so se odlično dopolnjevali s svojimi raznolikimi izkušnjami iz prodaje, investiranja in oblikovanja podpornega okolja. Slovenske izkušnje je predstavil Jakob Gajšek z Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, ki omogoča najširšo podporo startupom in mladim podjetnikom, ki želijo svoje ideje preizkusiti v gospodarstvu.

Naslednja delavnica bo namenjena startupom s temo predstavitev in zbiranja sredstev (pitching & fundraising) in se bo odvila v Nikšiću, v Črni gori, 28-29 marca.

Projekt je del aktivnosti, ki jih preko Mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

 

 

Young Entrepreneurs in the Western Balkans - Startup Academy