Severna Makedonija s slovenskimi izkušnjami do učinkovitejšega sistema finančnih preiskav

Severna Makedonija se v skladu s svojim strateškim ciljem in v želji za doseganjem kriterijev za članstvo v EU, resno posveča doseganju napredka in povečanju učinkovitosti v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji. Slovenija ji na tej poti pomaga na področju finančnih preiskav preko mednarodne razvojne pomoči že od leta 2017.

V okviru te podpore bodo slovenski strokovnjaki svoja znanja makedonskim kolegom tokrat prenašali s svetovanjem pri izdelavi postopkovnikov za udejanjanje Skupnih smernic za finančne preiskave, ki so jih makedonske institucije, pristojne za finančne preiskave, na osnovi slovenskih izkušenj sprejele 2019.

Svetovanje bo potekalo 28.-29. 3. 2022 v Severni Makedoniji, deležni pa ga bodo predstavniki pristojnih organov, ki se ukvarjajo z definiranjem postopkov finančnih preiskav in prihajajo iz Ministrstva za notranje zadeve, Carinske uprave, Uprave finančne policije in Državnega tožilstva.

Projekt je del programskih aktivnosti mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki ga financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in ga izvajamo v sodelovanju z Državnim tožilstvom, Ministrstvom za notranje zadeve, Policijo Republike Slovenije in Finančno Upravo Republike Slovenije.

Več informacij:

Andreja Dolničar Jeraj

Programska direktorica

Center za evropsko prihodnost