Tokrat so PERSPEKTIVE posvečene temi umetne inteligence (UI), ki se počasi, vendar vztrajno, širi na vsa področja naše družbe. Umetna inteligenca lahko izboljša naša življenja, prinaša pa tudi izzive in odpira etična vprašanja.

Nedvomno bo umetna inteligenca preobrazila naša gospodarstva, zato je na tem področju pomemben proaktiven pristop. Slovenija ima na področju umetne inteligence primerjalne prednosti in je po številu UI raziskovalcev per capita uvrščena v sam svetovni vrh. Potrebna pa je seveda podpora tako razvoju kot tudi vpeljavi UI v gospodarstvo in javno upravo za izboljšanje storitev za državljane in konkurenčnosti slovenskih podjetij.

V luči tega predstavljamo prispevke Inštituta Jožef Štefan in štirih svetovno znanih podjetij, ki so med vodilnimi na tem področju: Microsoft, IBM, SAP in Siemens.  Hvaležni smo za njihove analize in poglobljena mnenja, ki predstavljajo pomemben doprinos k razpravi o prihodnosti umetne inteligence.

Razprava o prednostih kot tudi izzivih UI, ki jo naslavljamo skozi junijske PERSPEKTIVE, pa je tudi ena od ključnih tem, ki jo bomo obravnavali na letošnjem Blejskem strateškem forumu.