Usposabljanje za kratkoročne opazovalce volitev prvič tudi v Sloveniji

Jutri se bo na gradu Jable pričelo usposabljanje za kratkoročne opazovalce volitev. Gre za prvo tako usposabljanje v Sloveniji, ki ga Center za evropsko prihodnost pripravlja v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS.

Glavni namen usposabljanja je udeležencem približati delo na kratkoročnem opazovanju volitev, jih pripraviti na razmere za delo, s katerimi se lahko soočijo ter jih naučiti kako poskrbeti za svojo varnost in zdravje. Dodatno jim bodo predstavljeni postopki prijave in izbire kandidatov za OVSE in EU misije za opazovanje volitev, ki jih v Sloveniji koordiniral Ministrstvo za zunanje zadeve.o na gradu Jable pričelo usposabljanje za kratkoročne opazovalce volitev. Gre za prvo tako usposabljanje v Sloveniji, ki ga Center za evropsko prihodnost pripravlja v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS.

Temeljna načela in pravila opazovanja volitev bo predstavila gospa Tamara Otiashvili iz pisarne ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights), ki deluje znotraj Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Z izkušnjami iz OSCE misij opazovanja volitev jo bo dopolnila ga. Aleška Simkič, praktično izvedbo opazovanja volitev pa jim bo približala ga. Katja Gönc. Vse strokovnjakinje imajo številne izkušnje iz dolgoročnih in kratkoročnih opazovalnih misij v Evropi, Aziji in Afriki. Nekaj nasvetov za lastno varnost in zaščito bo predstavil g. Matej Brajnik, ki je kot policist sodeloval na več misijah EU ter je tudi aktiven član Gorske reševalne zveze.

Usposabljanje se bo zaključilo v četrtek, 7.5.2015.