Slovenija pomaga Severni Makedoniji pri povečevanju zmogljivosti komuniciranja v pogajalskem poglavju 24

Del slovenske razvojne pomoči Severni Makedoniji je v obdobju 2021-2022 namenjeno povečati zmogljivosti komuniciranja v pogajalskem procesu, za poglavje 24. Gre za poglavje, ki opredeljuje vprašanja pravice, svobode in varnosti oziroma področja notranjih zadev (poglavje 24) in ključno za pogajanja saj velja, da se pogajanja začnejo in končajo s poglavjem 23 in 24. Slovenija s tem nadgrajuje podporo Severni Makedoniji, ki ji zagotavlja na področju finančnih preiskav.

Severna Makedonija čaka na določitev datuma za začetek pogajanj z EU in je v fazi intenzivnih priprav na pogajanja, hkrati pa pred izzivom, kako omogočiti čim bolj učinkovit in vključujoč pogajalski proces.

Na učinkovitost pogajalskega procesa posebej pomembno vpliva usposobljenost članov delovne skupine za poglavje 24 in njihovo timsko delo. Delovna skupina potrebuje zanesljivo medsebojno delovanje na področju vsebine (prilagoditev pravnemu redu EU), ki je podprto z ustrezno komunikacijo na vseh ravneh, od notranje, zunanje, horizontalne in vertikalne. Priprave za izvajanje krepitve komunikacijskih zmogljivosti delovne skupine so v teh dneh dobile nov, pospešeni zamah z željo, da se aktivnosti v Severni Makedoniji izvedejo čim prej, predvidoma 28.-30.9.2021, še preden razmere v zvezi z Covid-19 to preprečijo.

Projekt je del programskih aktivnosti mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki ga financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Več informacij:

Andreja Dolničar Jeraj

Programska direktorica

Center za evropsko prihodnost