Zaključil se je obisk Severne Makedonije v okviru projekta ‘Strengthening Societal Resilience and Countering Foreign Perpetrated Disinformation in the Western Balkans’. V torek, 5. septembra so se zbrali predstavniki vlade, civilne družbe, medijev in akademske in mednarodne skupnosti v Skopju na poldnevnem dogodku posvečenem trenutnim aktivnostim in najboljšim praksam na področju boja proti dezinformacijam.

Predstavniki EEAS-a (European External Action Service: The Diplomatic Service of the EU), Hybrid CoE (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats) in estonske vlade so udeležencem predstavili teoretične in praktične pristope razvijanja nacionalnih mehanizmov za boj proti dezinformacijam. Prav tako so vsem prisotnim predstavili prioritete Evropske unije in podporo, ki jo na tem področju EU posveča Zahodnemu Balkanu.

Govorci iz Severne Makedonije – iz nevladnih organizacij MOST in Fundacije Metamorphosis – so opisali trenutno grožnjo, ki jo dezinformacije predstavljajo tej državi in udeležencem predstavili proces razvijanja ‘whole-of-society’ odziva na dezinformacije, ki ga trenutno sooblikuje civilna družba skupaj z vlado.

Poleg dogodka, ki si je prizadeval zajeti vse sektorje družbe, smo v okviru projekta organizirali tudi zaprte konzultacije s predstavniki vlade z namenom definiranja dosedanjih in prihodnjih korakov v omenjenem procesu.

Projekt je financiran s strani National Endowment for Democracy in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije iz sredstev za razvojno sodelovanje.