Spodbujanje podjetništva med mladimi na Kosovu

Podjetniška miselnost in inovativno razmišljanje predstavljata temelj zdrave rasti gospodarstva, ki posledično zagotavlja blaginjo in ustrezno stopnjo razvoja vsem prebivalcem. To je posebej pomembno v manj stabilnih gospodarskih okoljih in državah kjer je brezposelnost mladih precej visoka, kot recimo na Kosovu. Zato CEP v okviru projekta ‘Spodbujanje podjetništva med mladimi na Kosovu’ že tretje leto zapored nudi podporo mladim kosovskim podjetnikom in mladim s podjetniškimi idejami, ki bi radi svoje ideje razvijali, nadgrajevali. Pomagamo jim pri medsebojnem povezovanju, saj bodo skupaj, z različnimi pristopi in širšim pritiskom lahko vplivali na podjetniško klimo v svoji državi. V tem času smo združili preko 300 posameznikov, ki se zavedajo, da morajo za spremembe biti aktivni in del sprememb – le tako bodo lahko svoje okolje spremenili na bolje.

CEP s pomočjo vodilne regionalne startup konference PODIM, ki poteka vsako leto meseca maja v Mariboru, organizira natečaj, preko katerega se izberejo najboljše podjetniške ideje in predstavitve. 20 mladim podjetnikom (članom ekip in njihovim mentorjem) bomo tako omogočili prevoz, namestitev in vstopnico za konferenco PODIM. Tako razširjamo njihovo znanje o podjetniških korakih, jim ponudimo možnost srečanja s potencialnimi investitorji in nenazadnje, z enako mislečimi iz celotne regije Alpe-Adria.

Mladi morajo za prijavo na natečaj oddati predstavitev svoje podjetniške ideje, ki jih nato pregleda strokovna komisija. Ker smo v preteklih letih zaznali, da bi lahko mladi predstavitve pripravili še bolje, organiziramo delavnico, kjer bodo mladi izvedeli vse o natečaju, konferenci in na svojo predstavitev dobili takojšen komentar strokovnjakov in kolegov. Hkrati bodo lahko prisluhnili izkušenim investitorjem, ki jim bodo predstavili na kakšna rast podjetja je najbolj zdrava, kdaj v  podjetja investirajo posamezniki/skladi in kakšne so napovedi za investicije v regiji v letu 2018. Celoten program delavnice je dostopen na tej povezavi (v angleškem jeziku).

Delavnica bo potekala v torek, 20. februarja 2018, v Prištini v prostorih Innovation Centre Kosovo, udeležba je brezplačna, je pa priporočena predhodna prijava na povezavi tukaj.

Projekt ‘Spodbujanje podjetništva med mladimi na Kosovu’ je del programskih aktivnosti CEP, ki jih financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje (MRSS). Podoben projekt v okviru MRSS izvajamo tudi za spodbujanje podjetništva v Bosni in Hercegovini. Več informacij o delavnici v Sarajevu je dostopnega na tej povezavi.

Zaradi odličnih odzivov in zanimanja ostalih držav, je CEP letos s pomočjo Britanskega zunanjega ministrstva (FCO) svoje delovanje razširil še na štiri dodatne države – Albanijo, Črno goro, Makedonijo in Srbijo – preko programa Start:up Balkan o katerem lahko preberete več na povezavi.