Click here to read this article in English.

Včeraj, 13. september, smo uspešno na gradu Jable uspešno izvedli usposabljanje vojaškega in civilnega osebja katerega namen je preprečevanje trgovine z ljudmi v kontekstu mirovnih misij in operacij.

Usposabljanje je bilo namenjeno zaposlenim na Ministrstvu za obrambo RS in v Slovenski vojski. Natančnje so se udeleženci seznanili:

  • z aktualnimi vsebinami s področja boja proti trgovini z ljudmi,

  • s kazalniki za prepoznavo morebitnih žrtev in

  • z ukrepi ob zaznavi tovrstnih kaznivih dejanj.

Cilj je, da pridobljeno znanje udeleženci usposabljanja prenesejo do pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki se bodo udeležili mednarodnih mirovnih misij in operacij, ter na ta način prispevajo tudi k zmanjševanju tega pojava v izvornih državah kot tudi na samih misijah.

Gre za prvo takšno usposabljanje zaposlenih na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski, ki poteka v organizaciji Centra za izobraževanje in usposabljanje za sodelovanje v mirovnih operacijah in misijah (POTC). POTC je v čast, da smo lahko učinkovito in uspešno sodelovali s kolegi z Ministrstva za notranje zadeve pri izvedbi le-tega. Poleg predstavnikov z Ministrstva za notranje zadeve, so za prenos znanja poskrbeli tudi kolegi s Slovenske policije in humanitarne organizacije Slovenska karitas.