Uradni pričetek projekta za napredek izobraževanja medicinskih sester in babic v Severni Makedoniji

Ljubljana, Slovenija, 3. junij 2024 – Z veseljem oznanjamo uradni začetek projekta “Napredek izobraževanja medicinskih sester in babic ter vzpostavitev sistema za priznavanje poklicnih kvalifikacij v Republiki Severni Makedonijii (2024–2025)”, katerega cilj je podpirati in napredovati izobraževanje medicinskih sester in babic v Severni Makedoniji. Projekt, ki ga podpira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije in sofinancira Ministrstvo za zdravje Severne Makedonije, je bil uspešno začet danes, pred začetkom tridnevnega študijskega obiska v Sloveniji.
 
Ugledni govorci, g. Denis Kordež, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije, ga. Eva Dajčman Šterk, vodja Sektorja za kadre v zdravstvu na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije, dr. Pia Vračko, predstavnica Urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Severni Makedoniji, ga. Elena Ristoska, predstavnica Ministrstva za zdravje Severne Makedonije, ga. Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza), in ga. Jelka Klemenc, vodja razvojnega sodelovanja pri Centru za evropsko prihodnost (CEP), so prispevali k uradnemu začetku projekta, ki bo trajal do 31. decembra 2025.
 
Ugledni govorci so ob odprtju dogodka poudarili pomen sodelovanja različnih deležnikov in se zahvalili predstavnikom Severne Makedonije za njihovo sodelovanje, Centru za evropsko prihodnost za podporo pri pripravi in izvajanju projekta ter Zbornici – Zvezi za njihovo strokovno podporo. Govorci so prav tako poudarili podporo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Slovenije ter Ministrstva za zdravje Severne Makedonije za projekt.
 
G. Denis Kordež, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje, ki je pozdravil makedonsko delegacijo v Sloveniji, je poudaril pomen sodelovanja: “Tesno in usklajeno sodelovanje med različnimi deležniki v zdravstvenem in izobraževalnem sistemu za reševanje izobraževanja medicinskih sester in babic ter za vzpostavitev sistema priznavanja poklicnih kvalifikacij v Severni Makedoniji je ključno. Upamo, da boste lahko učili iz slovenskih praks ter se izognili napakam, ki smo jih storili mi.”
 
»Veseli in ponosni smo na projekt mednarodnega sodelovanja z Republiko Severne Makedonije, v okviru katerega bomo makedonskim strokovnim kolegicam in kolegom svetovali pri vzpostavitvi vertikalnega izobraževanja za medicinske sestre s poudarkom na prvi in drugi bolonjski stopnji ter pri pripravi potrebnih orodij in izhodišč za samostojno regulacijo poklicev v zdravstveni negi in babištvu. Vzpostavljeno sodelovanje dokazuje, da ima Zbornica – Zveza, ki skrbi za razvoj stroke zdravstvene in babiške nege in si prizadeva za njeno avtonomijo, mednarodno prepoznavnost in veljavo. Priznavanja avtonomnosti stroke si želimo tudi doma,« je povedala Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.
 
Ga. Elena Ristoska, predstavnica Ministrstva za zdravje Severne Makedonije, se je zahvalila pobudi Zbornice – Zveze in podpori Centra za evropsko prihodnost ter poudarila nujnost naloge pred Severno Makedonijo: “Čaka nas podobna pot kot jo je Slovenija že prehodila, vendar imamo le eno leto, da to storimo.”
 
Dr. Pia Vračko, predstavnica WHO v Severni Makedoniji je poudarila pomembnost predanosti in timskega dela: “Slovenija je vedno podpirala integracijo Zahodnega Balkana v EU in zdaj sodelujemo tudi na področju zdravja. Upamo, da bo med Slovenijo in Severno Makedonijo več projektov, kot je ta, saj brez sodelovanja projekt ne bo uspešen. Zato je ključnega pomena, da so tu skupaj predstavniki Ministrstva za zdravje in Ministrstva za izobraževanje. Težko je uvesti spremembe in morali bomo delovati kot ena ekipa. Nikoli ne obupajte – to nas bo pripeljalo do uspešnega zaključka in ne bomo odnehali, dokler ne dosežemo cilja.”
 
Med študijskim obiskom bo makedonska delegacija pridobila več vpogleda v delo Zbornice – Zveze ter slovensko in evropsko zakonodajo na področju zdravstvene nege, prav tako tudi v izobraževalne okvire za medicinske sestre in babice ter njihov strokovni razvoj. Študijski obisk bo vključeval obiske Fakultete za zdravstvo Angele Boškin v Jesenicah, kjer se bodo predstavniki seznanili z razvojnim procesom fakultete ter z izgradnjo kakovostnega izobraževanja za medicinske sestre, tehnike in babice. Sledil bo obisk Splošne bolnišnice Jesenice, kjer bo delegacija opazovala praktični proces izobraževanja. V sredo bo program osredotočen na predstavitev vlog medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic v primarnem zdravstvenem varstvu v Centru za promocijo zdravja v Ljubljani.
Obisk se bo zaključil z razpravami o naslednjih korakih in ukrepih, ki jih bo treba sprejeti ob vrnitvi v Severno Makedonijo (vodil jih bo Sekretariat projekta na Ministrstvu za zdravje Severne Makedonije) ter skupinskimi razpravami o potencialni uporabi slovenskih modelov v primarnem zdravstvenem varstvu v Severni Makedoniji.
 
Projekt se izvaja s podporo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije prek Programa mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter Ministrstva za zdravje Republike Severne Makedonije.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]