Slovenija v Srbiji krepi analitične sposobnosti za preiskave kaznivih dejanj

V Srbiji je v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije od 20. do 22. marca 2018 uspešno izvedeno usposabljanje za vodstvene predstavnike preiskovalnih organov Republike Srbije z namenom krepitve analitičnih sposobnosti za učinkovito vodenje preiskav kaznivih dejanj, pri katerih je odgovore moč najti v odprtih in drugih podatkih in ob uporabi aplikacij kot so Supervizor/Erar in Posmatrač, ki povezujejo tovrstne, za preiskovalce koristne baze podatkov.

U Orašcu se je  zbralo 20 vodilnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve in Agencija za boj proti korupciji Republike Srbije, ki so s slovenskimi kolegi iz Nacionalnega preiskovalnega urada izmenjevali izkušnje pri usmerjanju preiskav. Udeleženci so z visokimi ocenami ocenili praktični pristop pri izvedbi delavnice in možnost, da jim je program Mednarodnega razvojnega sodelovanje Slovenije omogočil spoznavanje dobrih praks slovenskih preiskovalnih organov.

Prvi dan delavnice sta udeležence delavnice poleg programske direktorice Andreje Dolničar Jeraj, pozdravila tudi namestnik veleposlanika Republike Slovenije v Srbiji Roman Weixler in Davor Pešić, policijski ataše, ki so izpostavili pomen vladavine prava in približevanja Srbije EU v poglavju 23 in 24 ter sodelovanja Srbije in Slovenije na tem področju.

Z izvedbo delavnice se zaključuje dvoletni projekt, ki je prispeval k razvoju pogojev za zagotavljanje  transparentnosti in odgovornosti v delovanju institucij javnega sektorja Republike Srbije in okrepljeni zmogljivosti za učinkovito izvajanje pristojnosti v boju proti korupciji.

Projekt je del programskih aktivnosti, ki jih izvajamo v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve, financira pa jih Ministrstvo za zunanje zadeve iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje.