Startup vlak mlade podjetnike zapeljal do Sofije in nazaj

Med 8. in 12. majem 2019 je na relaciji Ljubljana-Sofija-Ljubljana potoval poseben vlak Slovenskih železnic, na njem pa so mladi razvijali svoje poslovne ideje, ki so jih ob koncu poti v bolgarski prestolnici več kot uspešno predstavili investicijskemu skladu Launchub. V sklopu projekta ‘Globalna odgovornost za prihodnost’ je bila med mentorji  tudi predstavnica nevladnih organizacij, ki je skrbela, da so mladi v svoje ideje vključevali tudi trajnostno globalno komponento.

Na startup potovanju po železniških tirih so se mladim v vlogi mentorjev pridružili tudi najbolj cenjeni slovenski poslovneži. Organizatorji so petdesetim izbranim mladim udeležencem želeli s tem potovanjem olajšati začetek posla in jih predvsem navdihniti, da bodo svoje ideje tudi udejanjili. Vloga nevladnih organizacij je bila, da skušajo v projektne ideje mladih vnesti tudi globalno trajnostno komponento, ki presega zgolj družbeno odgovornost, saj opozarja na vse tri vidike trajnostni: socialnega, ekonomskega in okoljskega.

Nagrado za najbolj družbeno koristno idejo je dobil projekt Home Help, ki ga vodi Filip Uranc, z njim pa naj bi pomagali starejšim ljudem pri hišnih opravilih. To nagrado so omogočili podporniki in sofinancerji GENE, CEP, Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje zadeve.

Nekateri mladi, ki so se udeležili naših delavnic globalnega učenja pred samim vlakom, so na splošno pokazali zanimanje za globalno učenje, spraševali o pravični trgovini, pridobivanju certificiranih materialov… Predvsem so si zapomnili delavnico o oblačilih, koliko vode se porabi za proizvodnjo hlač.  Nekatere je zanimalo kako vnesti komponento etičnosti v njihovo podjetniško idejo.

Vir: Platforma SLOGA