Digitalni diplomati spodbujajo diplomacijo v regiji

Digitalni diplomati, predstavniki za odnose z javnostmi in uredniki digitalnih omrežij so se ta teden srečali na Bledu, kjer je med 28. in 30. novembrom potekalo usposabljanje z naslovom “Spodbujanje aktivnosti digitalne diplomacije v državah Zahodnega Balkana in Vzhodne Evrope”. Usposabljanja se je udeležilo več kot 70 predstavnikov iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Gruzije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Črne Gore, Ukrajine in Slovenije. Nabor tematik je obsegal tako teorijo odnosov z javnostmi in javne diplomacije kot tudi specializirana področja praktične uporabe digitalnih orodij in izvajanje digitalnih kampanj, visoki uradniki iz devetih sodelujočih držav pa so ob tem okrepili svoje komunikacijske competence ter vzpostavili mrežo strokovnjakov za digitalno diplomacijo.

Jutro prvega dne je bilo posvečeno uvodom s strani predstavnikov organizatorjev, udeležence so nagovorili Gautam Rana, namestnik ameriškega veleposlanika v Sloveniji, Sabina R. Stadler, generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Ministrstva za zunanje zadeve RS, ter Peter Grk, generalni sekretar Strateškega foruma Bled ter član upravnega odbora Centra za evropsko prihodnost. Zatem so se udeleženci posvetili naravi digitalne prihodnosti ter razpravljali o pomenu spletne prisotnosti, položaju digitalne medijske krajine v Evropi in regiji ter ciljnih javnostih državnih institucij. Pripovedovanje zgodb, dezinformacije in izgradnja digitalnih sistemov so bile tematike, ki so jih naslovili izvrstni digitalni strokovnjaki, med njimi Shawn PowersLee Nilsson in Matt Jacobs z Ameriškega zunanjega ministrstva, Mathias Lüfkens, Burson-Marsteller, Marko Zoric, BBC YouTube urednik, ter Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc z Metine liste.

Drugi dan usposabljanja je pod drobnogled postavil digitalne kampanje, najprej skozi predavanja o povezanosti digitalnih kampanj in uradnega razvojnega sodelovanja na primeru Slovenije, na katerih so dr. Melita GabričSimona Vučak in Miriam Možgan z Ministrstva za zunanje zadeve RS predstavile digitalne dejavnosti v okviru slovenske diplomacije. V popoldanskem program so bili udeleženci soočeni z različnimi scenariji, za katere so morali pripraviti digitalne strategije in odgovoriti na ključna vprašanja, ki se pojavijo v procesu načrtovanja digitalne kampanje. Predavanje o družbenem omrežju Facebook in vlogi digitalnih skupnosti je izvedla Sharon Yang iz podjetja Facebook.

Zadnji dan se je osredotočal na vizualne in video vsebine ter YouTube kot kanal komunikacij z delavnico Marka Zorica, BBC YouTube urednika, ter Oliverja Mertza z Ameriškega zunanjega ministrstva. Aljaž Pengov Bitenc in Nataša Briški z Metine liste sta z udeleženci delila svojo zgodbo vzpostavitve spletne medijske platform, Jeremy Caplan s Tow-Knight Center for Entrepreneurial Journalism, CUNY Graduate School of Journalism pa je skozi interaktivno delavnico predstavil spletna produkcijska orodja.

Center za evropsko prihodnost projekt izvaja v sodelovanju z Ameriškim zunanjim ministrstvom, hkrati pa je del programskih aktivnosti v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki jih financira Ministrstvo za zunanje zadeve RS.