Sporočilo za javnost: Z razvojem inovativnih informacijskih tehnologij do rezultatov pri mednarodnem razvojnem sodelovanju z Republiko Srbijo

V letu 2020 se nadaljuje izvajanje slovenske mednarodne razvojne pomoči Republiki Srbiji, s pomočjo katerega bo izboljšan odziv policijskih patrulj na potrebe ljudi, koordinacija dela policije na terenu, tudi pri odzivu na migracije in zaščita policistov pri opravljanju policijskih nalog. Strateška orientiranost državnih organov Republike Srbije v procesu reform in približevanja EU je modernizirati javno upravo in postati učinkovit servis za vse državljane. Pri tem je informatizacija delovanja državne uprave ključnega pomena za uspeh. Gre za prispevek k cilju trajnostnega razvoja, razviti učinkovite,  odgovorne in pregledne ustanove, ki ga je tudi Slovenija med cilji trajnostnega razvoja pri izvajanja mednarodnega razvojnega sodelovanja določila za prioritetnega.

V ta namen je med drugimi aktivnostmi v izdelavi inovativna IKT tehnologija, ki bo v Srbiji pomagala pri učinkovitem upravljanju patrulj. V razvoju poleg IKT strokovnjakov tesno sodelujejo tudi predstavniki vseh pristojnosti policije; splošne, prometne in mejne policije, ki se bodo zbrali 22. januarja 2020 v Beogradu, da preskusijo do sedaj oblikovane IKT rešitve.


Projekt je del programskih aktivnosti, ki se izvajajo v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve/ Policijo Republike Slovenije in podjetjem CVS Mobile, financira pa jih Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje. 

 

 

 

 

Več informacij:

Andreja Dolničar Jeraj

Programska direktorica

Center za evropsko prihodnost