Tudi v obdobju 2019-2020 slovenska razvojna pomoč Severni Makedoniji na področju finančnih preiskav

V letih 2019 – 2020 se nadaljuje delo, ki se je v prejšnjih dveh letih pričelo s slovensko razvojno pomočjo na področju krepitve zmogljivosti Severne Makedonije pri izvajanju finančnih preiskav in odvzemov nezakonite pridobljene premoženjske koristi in premoženja nezakonitega izvora.

Poleg izpolnjevanja kriterijev za vstop Severne Makedonije v EU, je to področje pomembno tudi za preprečevanje organiziranega kriminala in delovanja pravne države, ki pomeni ugodno okolje za razvoj gospodarstva in povečanje tujih naložb. Z odvzemom premoženja storilcem kaznivih dejanj preprečimo njihovo nadaljnje izvajanje kriminala in jim damo jasno sporočilo, da se kriminal ne izplača. V Skopju so med 25. in 27.2.2019 potekali pogovori z makedonskimi deležniki o podrobnostih izvedbe aktivnosti v smeri izboljšanja makedonskega sistema finančnih preiskav, ki jih bomo izpeljali v obdobju 2019-2020.

Projekt je del programskih aktivnosti, ki jih izvajamo v sodelovanju  s Specializiranim državnim tožilstvom in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije/Policijo Republike Slovenije, financira pa jih Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje.