Start-up program prispel v Prištino, da bi spodbudil mlade podjetnike

Center za evropsko prihodnost (CEP) je uspešno zaključil več kot polovico svoje poti s četrto postojanko na start-up turi v Prištini. Na delavnici je sodelovalo 70 mladih podjetnikov, 15 start-up podjetij pa je dobilo priložnost predstaviti svojo idejo pred poslovnimi strokovnjaki in potencialnimi vlagatelji.

Dogodek v Prištini je odprl nj.eks. g. Bojan Bertoncelj, veleposlanik Republike Slovenije, ki se je zahvalil CEP-u za organizacijo dogodka in poudaril, da je CEP ena izmed vodilnih organizacij na področju razvojnega sodelovanja v regiji. Izrazil je zadovoljstvo z udeležbo na dogodku in pomembnost takšnih dogodkov za Kosovo, ki se sooča z velikim begom možganov in potrebuje takšne priložnosti. Udeležence je na prizorišču pozdravil tudi direktor gostiteljske organizacije Innovation Centre Kosovo, g. Uranik Begu, ki je predstavil start-up ekosistem na Kosovu, in poudaril, da takšni dogodki niso pomembni samo za regijo, temveč zlasti za Kosovo, kot eno najbolj izoliranih držav v regiji in vključevanje mladih na takšne konference predstavlja okno priložnosti za mladino na Kosovu, prostor za sestanke in srečanje vrstnikov iz regije ter odpravlja veliko komunikacijsko oviro. Tretja na dnevnem redu je bila Tatjana Zabasu, upravna partnerica South Central Ventures, ki je močno spodbudila udeležence, da se prijavijo na Podim izziv in se veseli slišati start-up predstavitve, saj njihova organizacija še ni investirala na Kosovo. Sledila ji je Meliha Muherina, projektni vodja CEP, ki je orisala začetke projekta, ki ga je začel CEP v okviru Pozitivne agende za mlade na Zahodnem Balkanu, ki je bil sprejet na procesnem vrhu Brdo-Brijuni v Sloveniji aprila 2015. Nazadnje je Matej Rus predstavil konferenco Podim in možnosti za sodelovanje na njej.

Osrednji nagovor je podal Igor Madzov, partner pri South Central Ventures, ki je predstavil vpogled v to, kaj pomeni biti investibilen, kakšne vrste financiranja obstajajo, kako se pripraviti na plaz vprašanj, ki se usujejo ob predstavitvi podjetniške ideje ter predstavil pet bistvenih elementov, ki vodijo k uspehu: ideja; ekipa/izvedba; poslovni model; financiranje; izbor pravega trenutka. Stranski klepet je potekal z g.Mergim Cahani, ustanoviteljem in glavnim izvršnim direktorjem podjetjem Gjirafa, ki je predstavil začetke svojega potovanja, stanje start-up ekosistema na Kosovu, podal nekaj nasvetov za ohranjanje konkurenčnosti, poudaril pomen uporabe lokalnih jezikov in pomembnost minimaliziranja tveganj, odpravljanja napak in vzpostavitve novega načrta po prepoznavanju napak. Potencialni investitorji in start-upi so se pridružili panelu o trenutnem start-up ekosistemu v regiji, kjer so razpravljali o dobrih in slabih predstavitvah podjetniških idej, pomembnosti timske dinamike, vlogi svetovalcev in mentorjev ter mnogih drugih temah.

15 lokalnih start-up podjetij je dobilo priložnost za 3-minutno predstavitev svoje ideje, čemur so sledili odzivi ter komentarji s strani strokovnjakov ter potencialnih investitorjev. Dogodek se je zaključil z druženjem in mreženjem med mladimi podjetniki ter potencialnimi investitorji v neformalnem okolju.

Ta dogodek je del projekta ‘Spodbujanje podjetništva med mladimi na Kosovu’ je del programskih aktivnosti CEP, ki jih financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje (MRS).