Start-up program je prispel v Sarajevo, da bi spodbudil mlade podjetnike

Center za evropsko prihodnost (CEP) je uspešno zaključil svojo drugo postojanko na start-up turi v Sarajevu. Na delavnici je sodelovalo 50 mladih podjetnikov, 6 start-up podjetij pa je dobilo priložnost predstaviti svojo idejo pred poslovnimi strokovnjaki in potencialnimi vlagatelji.

Dogodek v Sarajevu je odprla nje. eks. Zorica Bukinac, veleposlanica Republike Slovenije, ki je predstavila vlogo Slovenije v projektu ter poudarila pomen takšnih projektov za razvoj podjetništva v BiH. Udeležence je nato pozdravila gostiteljica iz Networks organizacije, Alma Muharemović, vodja operativnega programa, ki je na kratko predstavila stanje start-up ekosistema v BiH. Sledila ji je Meliha Muherina, projektni vodja CEP, ki je orisala začetke projekta, ki ga je začel CEP v okviru Pozitivne agende za mlade na Zahodnem Balkanu, ki je bil sprejet na procesnem vrhu Brdo-Brijuni v Sloveniji aprila 2015. Nazadnje je Matej Rus predstavil konferenco Podim in možnosti za sodelovanje na njej.

Osrednje nagovore sta podala Darko Butina, BUDS (Slovenija), ki se je osredotočil na blokchain, kripto valute in ICO, kjer se je razvila zanimiva razprava o primerih uspešne in neuspešne uporabe blokchain tehnologije ter Domagoj Oreb, SC Ventures, ki se je lotil semenskih naložb, življenjskega cikla novih podjetij, razložil kaj pomeni biti investibilen ter orisal katere so tri glavne stvari na katere se mora osredotočiti novoustanovljeni start-up (trg, tehnologija in tim). Sledil je pogovor 1:1 z Eleno Sinel, ustanoviteljico in izvršno direktorico Acorn Aspirations (Združeno kraljestvo), ki je razkrila vpogled v svoje delo, kjer se osredotoča na podporo najstnikom v start-up ekosistemih. Za konec so se vlagatelji pridružili panelu o trenutnem stanju financiranje v regiji, kjer se je razpravljalo o dobrem načinu predstavljanja svoje ideje, rdečih zastavah, timski dinamiki, vlogi svetovalcem in še veliko več.

Šest lokalnih start-up podjetij je dobilo priložnost za 3-minutno predstavitev svoje ideje, čemur so sledili odzivi ter komentarji s strani strokovnjakov ter potencialnih investitorjev. Dogodek se je zaključil z druženjem in mreženjem med mladimi podjetniki ter potencialnimi investitorji v neformalnem okolju.

Ta dogodek je del projekta ‘Spodbujanje podjetništva med mladimi v BiH’ je del programskih aktivnosti CEP, ki jih financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije iz sredstev za mednarodno razvojno sodelovanje (MRSS).